top of page
Foto28-33.jpeg

Voetreflexologie

Een Eeuwenoude Geneeswijze opnieuw ontdekt

Hoe is het ontstaan?

Voetmassage wordt al duizenden jaren uitgeoefend.

In het oude China werd voetmassage zo’n 4000 jaar geleden al uitgebreid toegepast. Ook weten we dat artsen in het oude Egypte voetmassage al 2300 jaar voor Christus gebruikten, getuige de afbeeldingen in de graftombe van de arts Ankmahor.

In 1917 heeft de Amerikaanse arts dr. William Fitzgerald de reflexzonetherapie ontwikkeld en in Amerika bekendheid gegeven.  In de jaren 30, projecteerde de Amerikaanse fysiotherapeute Eunice Ingham de anatomie van het lichaam op de voeten. Alle organen, weefsels, botten en spieren zijn daarmee op de voeten terug te vinden. Zo ontstond de voetreflexzonemassage zoals we die tegenwoordig kennen. Hanne Marquardt is degene geweest die deze methode aanvulde met eigen ervaringen en hieraan grote bekendheid gaf in West-Europa. De westerse massagetechnieken wijken af van de authentieke Chinese technieken. Beide vullen elkaar wel heel mooi aan, het zorgt voor evenwicht tussen hoofd, hart, gevoel en lichaam. Tevens brengt het een diepe ontspanning teweeg.

Wat is voetreflexologie?

Onder de voeten zitten drukpunten die corresponderen met organen, spieren en weefsels in je lichaam. Door daar met de vingers druk op uit te oefenen worden die organen, spieren en weefsels gestimuleerd en in balans gebracht. Hierdoor treedt er een genezende reactie op van het lichaam: het zelfgenezend vermogen.

Waarom voetreflexologie?

Uit de duizenden jaren van praktijk voorbeelden en tegenwoordig ook door wetenschappelijke onderbouwing, zijn de positieve effecten van voetreflex massage allang bewezen.
Voetreflexologie stimuleert het zelfgenezend mechanisme van het lichaam, doordat doormiddel van bloed- en energiedoorstroming de gereflecteerde organen, spieren en weefsels worden geoptimaliseerd.  Hierdoor worden afvalstoffen sneller afgevoerd en voedingsstoffen beter toegevoerd. Dit heeft een vitaliserend en opbouwend effect voor het lichaam, waardoor homeostase wordt bevorderd en hierdoor lichamelijke klachten verminderen of verdwijnen.

The wound is the place where the Light enters you

 - Rumi - 

Wanneer voetreflexologie?

Voetreflexmassage kunnen op de meest uiteenlopende klachten worden toegepast. Het kan de klachten verminderen of zelfs laten verdwijnen. Het is een zeer veilige therapie die voor vrijwel iedereen geschikt is. Wanneer iemand chronische of acute gezondheidsproblemen heeft of diepgaand wil ontspannen, kan dit de perfecte therapievorm zijn. Voetreflexmassage is echter geen vervanging van de reguliere gezondheidszorg, maar een ondersteuning daarvan.

Waarbij helpt voetreflexologie?

  • Het in balans brengen van lichaam en geest

  • Het ondersteunen van het zelf-genezend vermogen

  • Het werkt preventief voor behoud van gezondheid en vitaliteit

  • Het verbeteren van stemming

  • Het verlichten van pijn

  • Het reinigen van het lichaam door ontgifting

  • Het opheffen van energie blokkades

  • Chronische klachten & ziektes

  • Immuunsysteem disbalans

  • Stressklachten

bottom of page